Jeanette och Kenneth Martinsson

Jeanette Martinsson

– Jag har varit så nöjd med alla på Olja, säger Jeanette med ett leende. Jag har haft sån tur att jag fått tag på så bra personal som kan hjälpa mig på rätt sätt. Assistansen betyder allt för mig! Den ger mig livskvalitet och trygghet.

När man hör Jeanette och hennes man Kennet berätta om allt som hänt sedan Jeanette blev sjuk förstår man att tiden innan Jeanette beviljades assistans var ganska jobbig. De hade tre mindre barn och Kennet hade precis startat ett eget företag:

– Att få den här hjälpen när vi fick den har betytt mycket för mig också, menar Kennet. Tidigare hände det ofta att Jeanette ringde mig på jobbet så jag var tvungen att släppa allt jag hade för händer för att åka hem och hjälpa henne. Det var inte lätt men med assistansen blev det mycket bättre!

– Jag visste inte riktigt vad assistans var,berättar Jeanette, men jag tog reda på det. En kvinna från kommunen kom hem för att träffa mig och Kennet. När vi hade pratat en stund insåg hon att jag behövde hjälp och förklarade för mig att jag kunde få assistans.

– Tack vare att jag har personlig assistans kan jag komma utanför hemmet och leva lite mer socialt. Utan den hade jag fått nöja mig med att gå här hemma och ute i trädgården förutom resorna till sjukhuset. Jag är SÅ tacksam för att jag har fått den här möjligheten, säger Jeanette. Det är fantastiskt!

– Nu är du ju på banan igen, ler Kennet och tittar på Jeanette.

– Om jag inte hade haft assistansen hade jag inte heller kunnat åka till Teneriffa på rehabiliteringsresor, fortsätter Jeanette. Det är väldigt viktigt för mig att komma dit. Där får jag komma ut och jag behöver inte använda syrgasen. Annars kommer jag ju inte ut från oktober till april.

– Att ta med vänner som ska ställa upp och hjälpa till utan att få betalt funkar inte, menar Kennet.

– Jag har varit med i Kooperativet OLJA sedan 1995, nästan ända sedan starten, och allt fungerar så bra. På Teneriffa hör jag ibland andra som byter assistansbolag men jag har aldrig haft en tanke på att byta, säger Jeanette med eftertryck.

– Jag tycker att det har kommit onödigt mycket nytt med blanketter och så men det är ju inte på grund av Olja, det är ju Försäkringskassan som står bakom det.

– Genom åren har det varit så bra med alla utbildningar och friskvårdshelger som OLJA anordnat. Vi har varit med på många och träffat mycket nya människor.

– Det gör att vi känner en tillhörighet till OLJA och alla som är med där, inflikar Kennet.

– Vi har även sett till så att ett annat äldre par som vi träffat på Teneriffa, har valt Kooperativet OLJA, avslutar Jeanette med ett leende.

(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)